speelidee.be > Water en regen > Plan Paraplu.
1. Plan Paraplu.
2. Spelen in de regen.
3. Buiten regen, binnen pret.
4. Spelen na de regen.
5. Klassiekers omtoveren.
6. Waterballonnen
7. Plastic Zeil
8. Tuinslang.
9. Aquaplay.
10. Drankjes en waterpijp.
11. Spelen met zeepbellen.
12. Bay-watch.
13. Spelen met ijsblokjes.
14. Spelen met sponzen.
15. Emmers en bassins.
16. Petflespret.
17. Parcourkes.
18. Een waterbed.
19. Waterhoofden.
20. Spelen in het zwembad.
21. Waterpistoolplezier
22. Spelen met schuim
23. Spelen in de modder

Commentaar?
Klik hier en bezorg ons je aanvullingen, je bemerkingen, tips voor andere begeleiders ...
1. Plan paraplu. Een noodplan voor de regen.
Download PDF
Kleedje/aanbreng
  Hang een oude paraplu op in het animatorlokaal. Hang er allemaal enveloppes in met de idee�n die je met je ploeg bij elkaar gesprokkeld hebt. 1 druppel voor stap 1, enzoverder.

Materiaal
  Paraplu, enveloppes, stiften, papiertjes, stylo's, chronometer, ...

Speelimpulsen
  Die Belgische zomers ... Als speelplein doe je er goed aan om een noodplan achter de hand te hebben voor druilerige dagen. Je kan vragen aan elke animator om een regenprogramma te voorzien, maar het is ook leuk om wat extra ondersteuning te bieden en met de hele ploeg te brainstormen over het plan paraplu. We zetten je alvast op weg met enkele ideetjes.

1. Het druppelt zo'n beetje. Doe alsof er niets aan de hand is en speel gewoon verder. Misschien kan je zelfs de regen als impuls gebruiken?
2. Vieze motregen. Ook hier kan je gerust blijven buiten spelen. Trek misschien wat regenkledij aan. Verderop, bij de 'spelen in de regen', vind je een heleboel idee�n.
3. Een korte vlaag. Hier moet je even schuilen, binnen of onder een afdak. Je kan wat liedjes zingen of kleine kringspelletjes spelen. Neem er eventueel pictionary junior erbij en vuur allerlei kwisvragen af. Je kan ook weddenschappen afsluiten: over hoeveel minuten zal de regenbui eindigen? Schuilen kan ook de aanleiding zijn voor heel wat sociaal spel: mopjes en straffe verhalen vertellen, fopspelletjes, ik zie ik zie wat jij niet ziet, toekomst voorspellen, ... Misschien kan je voor de begeleiding een soort 'noodpakket bij regenvlaag' maken: een heuptasje of een boterhammendoos met een kaartspel, 100 coole kwisvragen voor kinderen, UNO, kleine tips, ... Bij wisselvallig weer kan je tussen de vlagen door de kampen waterdicht maken met plastiek. Even testen met een gieter. Tijdens de vlaag kunnen kinderen dan schuilen in hun kamp. De laatste lekken dichten, een koekje eten en luisteren naar het spannend verhaal van begeleidster Inge ... terwijl de regen klettert op je kamp en alle andere kinderen binnen moeten zitten! D� max.
4. Het regent voor de rest van de dag. Kijk eerst 'ns of je je activiteit niet gewoon naar binnen kan verplaatsen. Misschien lukt dat wel met een paar kleine aanpassingen. Probeer ook binnen een gevarieerd aanbod te voorzien. Veel hangt natuurlijk af van de ruimte die je ter beschikking hebt. Kijk eens verder bij 'binnenpret' voor wat leuke idee�n. Op www.jeugdwerket.be vind je heel wat spelletjes voor binnen en ideetjes voor kwissen. Ook de Chiro heeft spelenbundels met binnenspelletjes.
5. Het regent een hele week of zelfs langer. Dan loont het zeker de moeite om een stevig en gevarieerd programma te maken. Werk best met een instuif- of doorschuifsysteem. Voorzie ook voldoende actief aanbod en laat kinderen ook binnen bouwen bijvoorbeeld... Je kan stevige ravotters moeilijk een hele week laten knutselen en frutselen ... Ga af en toe ook eens buiten spelen, al was het maar om barstende hoofdpijn te vermijden. Kijk op 'spelen in de regen' hoe je het kan aanpakken.

Begeleiderstips
  Regen kan de pret aardig drukken. Chaos, drukke kinderen, ... Hier komt de ware animator in je naar boven. The show must go on! Probeer je flexibel op te stellen en positief te denken. Als je je ergert, gooi je alleen maar meer olie op het vuur. Blijf rustig en probeer er iets leuks van te maken. Je wordt gek van al het rumoer? Concentreer je op 1 concrete activiteit, met 1 groepje kinderen. Als elke animator dit doet, dan valt het allemaal best mee.

COMMENTAREN

Naam: marlies
Datum: 24/12/2012
Tijd: 15:12
ik wil dat spel heel graag spelen

Naam:
Bericht:
 
© 2014 - Functional-IT