speelidee.be > Water en regen > Buiten regen, binnen pret.
1. Plan Paraplu.
2. Spelen in de regen.
3. Buiten regen, binnen pret.
4. Spelen na de regen.
5. Klassiekers omtoveren.
6. Waterballonnen
7. Plastic Zeil
8. Tuinslang.
9. Aquaplay.
10. Drankjes en waterpijp.
11. Spelen met zeepbellen.
12. Bay-watch.
13. Spelen met ijsblokjes.
14. Spelen met sponzen.
15. Emmers en bassins.
16. Petflespret.
17. Parcourkes.
18. Een waterbed.
19. Waterhoofden.
20. Spelen in het zwembad.
21. Waterpistoolplezier
22. Spelen met schuim
23. Spelen in de modder

Commentaar?
Klik hier en bezorg ons je aanvullingen, je bemerkingen, tips voor andere begeleiders ...
3. Buiten regen, binnen pret.
Download PDF
Kleedje/aanbreng
  Speelplein indoor. Maak van je speelplein een indoor themapretpark (zoals Daisyland bijvoorbeeld, een pretpark voor meisjes). Laat de kinderen een ticketje kopen aan de kassa, geef ze een plannetje, wuif ze 's avonds uit ...

Materiaal
  Bouwmateriaal, inkledingsmateriaal, gezelschapsspelen, TV en video, verkleedgerief, schmink, ...

Speelimpulsen
  Als het regent vallen veel animatoren terug op knutselactiviteiten of sporten in de sporthal. Op zich niets mis met een leuke knutsel- of sportactiviteit. Maar om alle kinderen te (blijven) boeien, voorzie je ook binnen best een gevarieerd speelaanbod. Heb je een grote (sport)hal ter beschikking, dan kan je die misschien indelen in verschillende hoeken.

 • Binnen
 • bouwen: Als je voldoende plaats hebt kan je kinderen ook binnen laten bouwen met paletten, tafels, doeken, houten latten, ... Je kan een spookkot maken, een speleobox, donkere tunnels, een totempaal, een weer-mooi-weer-machine, ... Als je grote stukken karton hebt kan je misschien een reuze kaartenhuis maken.
 • Binnen
 • kan je ook allerlei speelhoeken bouwen: een kapsalon, een ziekenhuis, dorpscaf´┐Ż, politiekantoor, ... Zet ze samen in een speelstad of speelmarkt en je krijgt heel leuk fantasiespel. In DNA 12 'Speelplein op stelten' vind je verschrikkelijk veel inspiratie.
 • Fantasiespel:
 • Niet alleen in de speelhoeken kan je aan fantasiespel organiseren. Tover je lokaal om tot een Club Tropical en doe binnen alsof er buiten niets aan de hand is. Of wat dacht je van een stijlvolle Casino Royal? Ook onderwaterwereld is een fijn thema voor een fantasiespel: we draaien de rollen om en we veranderen het speelpleingebouw in een aquarium: buiten is het allemaal overstroomd, de vissen zwemmen voor de ruiten en binnen zitten we in het onderwaterland. We bouwen een echte stad onder water. Je kan enkel naar buiten in een duikboot of met een duikerspak. Als je schildert op de ruiten doe je best wat afwasmiddel bij de verf, zo kan je de ramen achteraf gemakkelijk afwassen! Je kan ook stevig betogen tegen de regen.
 • Gezelschapsspelenconferentie:
 • Bij slecht weer worden er dikwijls gezelschapsspelen boven gehaald. Je kan die gezelschapsspelen mengen met een laddercompetitie voor wie wil. Kinderen kunnen elkaar uitdagen. Speel je met vier kinderen, dan gaat wie wint 3 plaatsen vooruit, de tweede gaat twee plaatsen vooruit, enz.
 • Wat een cinema:
 • Ook video's en dvd's zijn populair bij regenweer. Soms worden ze ook als gemakkelijkheidsoplossing gebruikt, terwijl je er veel meer mee kan doen. Zo kan je je lokaal inrichten als een echte cinema, met de stoelen in een arena, met popcorn en een loket,... Je kan de film ook naspelen. Knutsel een decor dat past bij de film en laat de kinderen die willen hun favoriete stuk opnieuw spelen of er nieuwe wending aan geven. Sommige films, zoals Mission Impossible bijvoorbeeld, kunnen ook aanleiding zijn voor een activiteit en wie wil na het zien van James Bond niet zelf gadgets maken zoals Q. Verzamel hiervoor oude toestellen waar de kinderen kunnen aan prutsen.
 • Showtime:
 • De animatoren en de kinderen kunnen ook allerlei 'actjes' brengen. Een leuke en haalbare animatie is de levende poppenkast. Verkleed en schmink jezelf als typische poppenkastpoppen (met korte armpjes en eeuwige glimlach!). Knutsel een soort reuze poppenkast en speel daar je typische poppenkastverhalen in.

  Begeleiderstips
    Regen kan de pret aardig drukken. Chaos, drukke kinderen, ... Hier komt de ware animator in je naar boven. The show must go on! Probeer je flexibel op te stellen en positief te denken. Als je je ergert, gooi je alleen maar meer olie op het vuur. Blijf rustig en probeer er iets leuks van te maken. Je wordt gek van al het rumoer? Concentreer je op 1 concrete activiteit, met 1 groepje kinderen. Als elke animator dit doet, dan valt het allemaal best mee.

  COMMENTAREN

  Naam: leuk
  Datum: 06/09/2009
  Tijd: 17:09
  ik vind dit gewoon heel lleuuuk

  Naam:
  Bericht:
   
  © 2014 - Functional-IT